This webshop uses cookies
more information »
 

Reuzenarbeid in Rotterdam

In 2022 is het 150 jaar geleden dat de Nieuwe Waterweg in gebruik werd genomen. Zonder deze verbinding met de zee zouden de Rotterdamse haven, de stad zelf en nabijgelegen steden nooit zijn geworden tot wat ze nu zijn. De ingebruikname wordt van april tot oktober groots gevierd met verschillende evenementen langs de hele waterweg. Ook nai010 uitgevers doet mee met diverse activiteiten rond Reuzenarbeid. Bekijk hier de agenda voor all lezingen, tentoonstellingen, podcasts en meer. 

 

over het boek

Het boek Reuzenarbeid brengt de bouw van het moderne Nederland in beeld tussen 1861 - 1918. Door grote investeringen in waterbouw en infrastructuur brak een periode van economische bloei aan. Nederland werd klaar gemaakt voor een nieuwe tijd. Overal in het land gonsde het van de bouwactiviteiten. Er kwamen nieuwe kanalen, spoorwegen, sluizen en bruggen tot stand. In Nederland lag ’s-wereld grootste sluis en Europa’s grootste spoorbrug. Rotterdam kreeg een Nieuwe Waterweg. Er werd ‘reuzenarbeid’ verricht. 

Op het moment dat de fotografie nog in de kinderschoenen stond, nam de minister het besluit de bouw van rijks openbare werken vast te leggen. De beste fotografen van die tijd werden ingeschakeld. Willem van der Ham heeft deze bijzondere collectie eerste Nederlandse landschapsfoto’s herontdekt en voor vertelt daarbij het verhaal van het ontluikende land. Het boek bevat een apart hoofdstuk over de Nieuwe Waterweg en de ingenieurs die eraan gewerkt hebben, geïllustreerd met historische foto's. 

Meer informatie en bestellen

 

Agenda

Te zien tot 1 december - Reuzenarbeid in en om de Biesbosch 

Biesbosch Museumeiland 

In de nacht van 18 op 19 november 1421 braken de dijken van de Grote Waard door. Een groot omdijkt gebied ten zuidoosten van Dordrecht overstroomde. De gevolgen waren enorm. De rivieren werden 150 jaar geleden aangepakt, zodat de kans op overstromingen sterk verminderde en ze veel beter bevaarbaar werden. Er kwamen nieuwe rivieren naar de zee tot stand voor een betere afvoer van water. In 1872 raakten noord en zuid weer met elkaar verbonden. Juist daar waar in 1421 de dijk doorbrak en een zeer diep water ontstond kwam de gigantisch Moerdijkbrug te liggen als een iconisch symbool dat de Nederlander het water de baas was. 

Meer info en tickets

 

28 april - 30 september Reuzenarbeid. De Nieuwe Waterweg in 150 jaar fotografie

Buitententoonstelling Koningin Emmaboulevard in Hoek van Holland

De fototentoonstelling REUZENARBEID neemt je mee langs veertig iconische beelden van topfotografen, die in de buitenruimte worden getoond langs de Koningin Emmaboulevard in Hoek van Holland. Samen vertellen de foto’s het indrukwekkende verhaal van de landschapsontwikkelingen gedurende de afgelopen 150 jaar. 

Meer info

 

------------------

21 april - Reuzenarbeid in Rotterdam 

Maritiem Museum Rotterdam

De Rotterdamse historische vereniging Roterodamum organiseert een aantal lezingen in het Maritiem Museum Rotterdam over de Nieuwe Waterweg. Op 21 april is het onderwerp: Reuzenarbeid in Rotterdam. De lezing wordt gegeven door Willem van der Ham, auteur van Reuzenarbeid en tevens historicus, geograaf: onderzoeker en publicist op het gebied van geschiedenis van waterstaat. landschap, politiek, ruimtelijke ordening en onderwijs. 

Meer info en aanmelden