This webshop uses cookies
more information »
 

Public Art for Public Life

Hoe kunnen kunstenaars bijdragen aan de inrichting van steden en landschappen? Op 1 juli verschijnt hun nieuwe boek en vertelt kunstenaarscollectief Observatorium hoe zij dit al 25 jaar doen. 

Een observatorium is een plek voor de waarneming van het heelal. De kunstenaars van Observatorium echter, richten hun blik op de bewoonde wereld. Ze creëren kunstwerken over de hele wereld waar je niet alleen naar kijkt, maar die je kunt betreden, om te observeren en te reflecteren. De afgelopen vijfentwintig jaar realiseerde Observatorium een internationaal belangwekkend oeuvre, van de monumentale sculptuur Zandwacht in de Haven van Rotterdam tot Dwelling in Seclusion, het kunstwerk voor afzondering in New York.

De kunstwerken zijn zinnebeelden van hun omgeving, of dat nu een woonwijk in transitie is of een industrieel landschap dat wordt omgevormd tot natuurgebied, en zijn bedoeld om bezoekers en omwonenden te helpen met het vinden van betekenis en toekomstperspectief in deze veranderingen.

Public Art for Public Life is een overzichtspublicatie waarin Observatorium op zoek gaat naar de resultaten, betekenis en lessen van hun oeuvre op de grens van architectuur, sculptuur en landschap. Hierbij spelen het maakproces, tijdelijkheid, integratie in veranderende (stads)landschappen, publieksparticipatie en verbeelding de hoofdrollen. Het resultaat is een boek vol inspirerende voorbeelden van de kracht van kunst voor de openbare ruimte.

 

agenda


26 juni - Tour: Panorama Observatorium 

Bus- en wandeltour door Rotterdam en omgeving met kunstenaarsgroep Observatorium, langs plekken die invloedrijke vergezichten hebben gekend en weer nieuwe vergezichten nodig hebben. Van het Land van Chabot aan de Rotte, via snelwegen en havens, naar de Zandwacht op de Maasvlakte. meer info en tickets

1 juli - Public Art for Public Life verkrijgbaar in de boekhandel en online

1 juli - Boekpresentatie Public Art for Public Life
Deze middag gaat Arie Lengkeek (Commongrounds) in gesprek met de vier kunstenaars van Observatorium over hun boek Public Art for Public Life. Rond dit gesprek word er gereflecteerd op het werk door opdrachtgever Marie-Louise Meuris, (opdrachtgever Terp fan de Takomst (o.v.b.),  kunstcritica Sandra Smets en de Rijksadviseur Fysieke Leefomgeving Wouter Veldhuis. Het boek is bij de presentatie te verkrijgen voor een eenmalige introductieprijs van €40 (i.p.v. €44,95)

Datum: vrijdag 1 juli 2022
Tijd: Inloop 15.30 / Start 16.00 – 17.30 uur / Afsluitend een borrel
Locatie: Keilepand, Keilestraat 7-9, 3029 BP, Rotterdam
Aanmelden via: rsvp@nai010.com

 

over Observatorium


Observatorium is een studio voor kunst in de openbare ruimte en place-making in Rotterdam, opgericht in 1997. De partners van de maatschap zijn Geert van de Camp, Andre Dekker, Lieven Poutsma en Ruud Reutelingsperger, woonachtig en werkend in Rotterdam met achtergronden in beeldende kunst, architectuur, literatuur en onderwijs. In de grijze gebieden en overlappingen van stedenbouw, landschapsarchitectuur, architectuur en kunst dragen hun kunstwerken bij aan het creëren van nieuwe betekenis en gebruik voor plekken en omgevingen die in transitie zijn. Observatorium gebruikt de media van sculptuur, architectuur en kunstinstallatie om functionele faciliteiten te maken met objecten die zelf monumentaal, emblematisch en betekenisvol zijn. Lees meer