This webshop uses cookies
more information »
 

Maand van de Geschiedenis '22

Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. nai010 uitgevers presenteert deze maand een parel van een publicatie. 

Het boek Luchtwachttorens uit de Koude Oorlog! Tussen 1950 en 1968 zochten duizenden vrijwilligers in weer en wind het luchtruim af naar vijandelijke Russische vliegtuigen. Dit deden ze op luchtwachttorens verspreid over heel Nederland. Een nationaal netwerk dat een taak vervulde binnen de internationale luchtverdediging van West-Europa. Van de bijna 300 objecten zijn er nog 70 bewaard gebleven: betonnen torens, bakstenen uitkijkposten en commandocentra. De door architect Marten Zwaagstra ontworpen betonnen raatbouwtorens vormen architectonische getuigen van de Koude Oorlog. Hun constructie uit prefab beton is typerend voor de wederopbouw in de jaren vijftig.

Auteur en historisch geograaf Sandra van Lochem deed jarenlang onderzoek naar luchtwachttorens. Ze werkt als erfgoedspecialist bij Natuurmonumenten en publiceert regelmatig over Koude Oorlog-onderwerpen, buitenplaatsen en landschappelijk erfgoed.

Activiteiten

 

Tour

De IZI.TRAVEL app geeft je een overzicht van de nog bestaande torens in Nederland. Met deze tour kun je alle 19 torens uit het boek bezoeken en ontdek je de geschiedenis en achtergrondverhalen van dit bijzondere erfgoed.

Boeklancering

Op dinsdagmiddag 18 oktober lanceert nai010 uitgevers in samenwerking met Rijksdienst Cultureel Erfgoed het boek Luchtwachttorens uit de Koude Oorlog. Op deze lezingenmiddag van het Platform Militair Erfgoed zullen ook oudgedienden herinneringen ophalen en wordt de korte film over het Korps Luchtwachtdienst uit 1955 vertoont. 

Beklim een luchtwachttoren

Op zaterdag 22 en zondag 23 oktober zijn veel Koude Oorlog locaties - zoals luchtwachttorens - in het hele land voor 1 keer open! Beklim jij een van de weinige overgebleven luchtwachttorens? Bekijk hier welke torens je kunt beklimmen.  

Koude Oorlog Weekend

De openstelling van deze luchtwachttorens vindt plaats tijdens het Koude Oorlog Weekend van 22 en 23 oktober. Het is dan 60 jaar geleden dat de Koude Oorlog tijdens de Cuba-crisis op zijn hevigst was en de spanning tussen de grootmachten Verenigde Staten en de Sovjet-Unie hoog opliep. Uiteindelijk werd een wereldwijde kernoorlog toen op het nippertje afgewend.

Behalve de luchtwachttorens zijn er nog 50 andere militair erfgoed locaties uit de Koude Oorlog opengesteld op 22 en 23 oktober. Ook commandoposten Bescherming Bevolking, atoomschuilkelders, PTT-bunkers en voormalige militaire vliegvelden openen hun deuren. Initiatiefnemer van dit Koude Oorlog Weekend is Stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog. Zie voor het complete programma de kaart Erfgoed Koude Oorlog - 60 jaar Cubacrisis