This webshop uses cookies
more information »
 

Treinen Ontwerpen (Dutch)

This book is only available in Dutch

In maart 2022 bracht Niels Greif het boek Treinen Ontwerpen uit. Zelf ontwierp hij maar liefst 41 jaar lang treinen voor de NS. Het boek verkocht snel uit, maar is herdrukt en vanaf nu weer beschikbaar. In Treinen Ontwerpen vertelt Greif alle bijzonderheden over het complexe ontwerp van interieur en exterieur van treinmateriaal: waarom de stoelen in de tweede klas blauw zijn, waarom er geen koffieautomaat in de trein zit en waarom de afvalbakjes zo'n lawaai maken. 

Over het boek
Een miljoen Nederlanders stapt er elke dag in, zonder erover na te denken. De trein is echter niet alleen een wonder van techniek, maar ook van design, al lag dat een halve eeuw geleden wel anders. Tussen de comfortabele, geklimatiseerde, van wifi voorziene treinen van tegenwoordig en de sobere, technisch georiënteerde interieurs van toen ligt een wereld van verschil. Treinen ontwerpen, geschreven door iemand die daarvan een halve eeuw lang zijn beroep heeft gemaakt, laat zien hoe design binnen de Nederlandse Spoorwegen uitgroeide tot een gezichtsbepalend bedrijfsonderdeel. Toen auteur Niels Greif in 1970 in dienst kwam bij NS Design, was het bouwen van treinen het exclusieve domein van ingenieurs. Dankzij de nieuwe disciplines design en marketing drong binnen het spoorbedrijf het besef door dat een trein meer is dan een langgerekt blik om passagiers te vervoeren.

Compleet overzicht
Treinen ontwerpen is het complete verhaal van die ontwikkeling. Na drie inleidende hoofdstukken worden dertig materieelprojecten waarbij de auteur nauw betrokken was uitgebreid besproken. Een breed spectrum aan treinen passeert de revue, van de eerste Intercity’s tot de roemruchte en tragische Fyra – een trein die binnen de kortste keren van de rails werd gehaald, maar een toonbeeld is van goed design. Vele van de besproken treinen kent de treinreiziger uit eigen ervaring, maar ook niet-gerealiseerde ideeën, concepten en projecten komen aan de orde. Treinen ontwerpen bevat bovendien talrijke illustraties, verhalen en documenten die nooit eerder werden gepubliceerd. Het resultaat is hét definitieve boek over treinontwerp.

In de media
Er verschenen eerder artikelen in bijvoorbeeld het AD en de VPRO Gids over dit prachtige boek. Ook iets schrijven over Treinen Ontwerpen? Neem dan contact op met Cato de Beer via press@nai010.com.