This webshop uses cookies
more information »
 

Groeikernen en woonmilieus

Op 11 mei organiseert nai010 uitgevers in samenwerking met Gemeente Nissewaard en Dorp, Stad en Land de architectuurfietstocht en lezing Groeikernen en woonmilieus in De Boekenberg in Spijkenisse.

‘Architectuur mag niet dwingend zijn (…). Het moet een kapstok zijn, de burger moet er nog iets mee kunnen doen. (…) Hij moet niet worden overdonderd door een grootschalige architectuur.’ - Jan Sterenberg

Architect Jan Sterenberg (1923–2000) werkte in de overgangsperiode van strakke wederopbouwwijken met rijtjeswoningen naar bloemkoolwijken met woonerven. Zijn bureau in Ter Apel was een van de grootste architectenbureaus van Nederland en bouwde tussen circa 1950 en 1980 tienduizenden woningen door het hele land, van de stadswijk Lewenborg in Groningen tot Buytenwegh de Leyens in Zoetermeer en Waterland in Spijkenisse.

Sterenberg zag wonen als een activiteit en zijn ontwerpen moesten bewoners aanzetten tot creatief gebruik van de woning én haar omgeving. De woningen waren sober en functioneel; de groene omgeving bood plaats voor ontspanning en aan spelende kinderen.

De problemen van destijds, zoals de grote vraag naar nieuwe woningen, de oplopende kosten en energiebesparing, zijn ook de belangrijke thema’s van nu. Het boek Groeikernen en woonmilieus toont de mogelijkheden en de beperkingen.

 

Architectuurfietstocht

Op woensdagmiddag 11 mei fietsen we o.l.v. Manager Ruimtelijke ontwikkeling Gemeente Nissewaard Raymond van der Sluijs door Spijkenisse en gaan adviseurs ruimtelijke kwaliteit van Dorp, Stad en Land Karin Vlaar en Gerhard Vermeulen in gesprek met o.a. auteur van het boek Michiel Kruidenier. Wie was Jan Sterenberg en wat is de erfenis van zijn bureau in Spijkenisse? Hoe gaan we om met dit Post 65 erfgoed in dit gebied? Wat zijn de lessen die we uit het verleden kunnen leren? Maar ook, hoe gaat de dagelijkse praktijk van een adviseur ruimtelijke kwaliteit? 

 

Praktisch

Woensdagmiddag 11 mei 14:00 - 16:00, lezing en fietstocht in en vanuit De Boekenberg in Spijkenisse. De bijeenkomst en fietstocht zijn gratis, maar reserveren is verplicht en kan via rsvp@nai010.com

Let op - Er geldt voor de fietstocht een maximum van 12 deelnemers.

Dit evenement kwam tot stand in samenwerking met Dorp Stad en Land, Gemeente Nissewaard, Stichting Berlagehuis Usquert en nai010 uitgevers n.a.v. het verschijnen van het boek Groeikernen en woonmilieus, Michiel Kruidenier, nai010 uitgevers, 2021.  

 

over het boek

Groeikernen en woonmilieus is de eerste uitgebreide monografie over de jaren 1970 architect Jan Sterenberg. Dit rijk geïllustreerde boek haalt het werk van de bevlogen pragmaticus Sterenberg uit de anonimiteit en plaatst het in zijn context. De problemen van destijds, zoals de grote vraag naar nieuwe woningen, de oplopende kosten en energiebesparing, zijn ook de belangrijke thema’s van nu. Groeikernen en woonmilieus toont de mogelijkheden en de beperkingen die een rol speelden bij de woningontwerpen van Sterenberg. Lees meer