This webshop uses cookies
more information »
 

Minister Hugo de Jonge receives first copy of Meelfabriek CO-OP

>>> This book is only available in Dutch 

De Meelfabriek CO-OP staat aan de vooravond van een transformatie. Vlak voor het startschot van een ingrijpende ontwikkeling is de huidige vorm van het iconische industriële gebouw gedocumenteerd en de bijzondere ontstaansgeschiedenis ervan vastgelegd. Gisteravond werd het boek Meelfabriek CO-OP gelanceerd en werd het eerste exemplaar overhandigd aan minister Hugo de Jonge door wethouder Chantal Zeegers. 

“Dat steeds weer opnieuw beginnen, iedere dag weer een eerste stap naar een nieuw stuk toekomst, dat is wat Katendrecht een van de mooiste delen van Rotterdam maakt.”, aldus de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. “Nergens in Nederland kan je zo’n ontwikkeling realiseren, wat betreft aantal woningen en vergroening van een bestaande plek.”

De boeklancering vond plaats bij Floating Office, met het monument als achtergrond. Nadat minister Hugo de Jonge het eerste exemplaar ontving van wethouder Chantal Zeegers, kwamen verschillende mensen die een bijdrage leverden aan het boek aan het woord. Aan de hand van korte presentaties van architectuurhistoricus Michelle Provoost (Crimson Historians & Urbanists), Uri Gilad (Office Winhov) en fotograaf Sebastian van Damme werd dieper ingegaan op de geschiedenis én de toekomst van dit iconische monument. Zanger en dichter Arie van der Krogt zorgde voor een muzikale omlijsting van de avond. 

Over het boek

Meelfabriek CO-OP vertelt aan de hand van een architectonisch, stedenbouwkundig en cultuurhistorisch onderzoek door Crimson Historians & Urbanists de bouw, gebruiksgeschiedenis en functie van dit industriële erfgoed. Het rijk geïllustreerde boek belicht de ruimtelijke historische context van Katendrecht, de totstandkoming van de meelfabriek, de ondergang van de coöperatieve beweging, de partijen die daarna actief waren in het gebouw en het complexe functioneren van de meelfabriek in relatie tot de architectuur van het gebouw.

Naast een korte biografie van de architect, rijksbouwmeester en stedenbouwkundige J.J.M. Vegter, zijn hedendaagse beschrijvingen opgenomen en getuigenverslagen van Rotterdammers. Aangevuld met een uitgebreid beeldessay van fotograaf Sebastian van Damme documenteert dit boek een rijksmonument op een belangrijk kantelpunt.

auteurs: Crimson Historians & Urbanists, red: Julie Thissen | design: George&Harrison | fotografie: Sebastian van Damme | nai010 uitgevers in samenwerking met RED Company