Nieuwe redactie van Architectuur Jaarboek 2016/2017 bekend!

Nieuwe Redactie Architectuur in Nederland Jaarboek 2016/2017

Nai010 uitgevers is trots de nieuwe redactie voor het Jaarboek Architectuur in Nederland bekend te maken.

Met de keuze voor Kirsten Hannema (hoofdredactie), Robert-Jan de Kort en Lara Schrijver zet nai010 voor de 30e editie van dit onmisbare overzicht van de Nederlandse architectuur in op een nieuwe generatie van jonge architectuurcritici en -publicisten. 

‘Ondanks dat deze redactie relatief jong is, verenigt ze ervaring in de architectuurpraktijk, journalistieke brille en academische reflectie op een heel hoog niveau. Ik ben ontzettend blij dat we voor de vertrekkende redactie, die ik hier graag hartelijk bedank voor hun uitstekende en bevlogen termijn, zo’n mooie opvolging hebben gevonden’ aldus directeur Eelco van Welie.

Kirsten Hannema werkt als freelance architectuurcriticus voor de Volkskrant en vakbladen als ArchitectuurNL, AWM, MARK en Museumtijdschrift. Na haar opleiding Bouwkunde aan de TU Delft begon zij haar loopbaan als architect. In 2005 maakte ze de overstap naar het schrijven, als redacteur voor het tijdschrift A10 new European Architecture, waar ze tot 2012 werkte en ook de A10 jaarboeken maakte. Ze was jurylid voor de Jonge Maaskantprijs, de ARC Award, jurysecretaris voor BNA Beste Gebouw van het Jaar en redactielid voor het Jaarboek Architectuur 2015-2016. Sinds 2016 geeft ze als gastdocent lezingen aan de TU Delft en lessen in tekstanalyse aan de Amsterdamse Academie voor Bouwkunst. 

Robert-Jan de Kort is architect en medeoprichter van het architectenbureau De Kort Van Schaik. Gedreven door een journalistieke interesse in zijn vakgebied schrijft hij al tien jaar in verscheidene media over architectuur. Dit leidt tot een architectuurpraktijk waarin het ontwerpen en het beschouwen elkaar constant bevragen, beconcurreren en beïnvloeden. Hij schreef voor ArchiNed, AWM, S&RO, het Dutch Design Jaarboek en de publicatie van de Prix de Rome Architectuur 2014. Tevens was hij van 2010 tot en met 2016 jurysecretaris van de Hedy d’Anconaprijs voor excellente zorgarchitectuur en mede-auteur van de begeleidende publicaties. In 2013 initieerde De Kort, samen met zijn compagnon Sander van Schaik, het internationale lezingenpodium 'TALKS about architecture'.

Lara Schrijver is Hoogleraar Architectuurtheorie aan de Faculteit Ontwerpwetenschappen van de Universiteit Antwerpen. Van 2013-2014 was zij tevens DAAD gastprofessor aan de Dessau Institute of Architecture. Haar onderzoek is gericht op de architectuur van de twintigste eeuw en de theorieën die eraan ten grondslag liggen. Haar teksten zijn gepubliceerd in onder andere de Journal of Architecture, OASE, Harvard Design Magazine en Volume. Haar boek Radical Games (2009) werd genomineerd voor de 2011 CICA Bruno Zevi Book Award. Samen met Caroline Voet, Katrien Vandermarliere en Sofie De Caigny stelde zij in 2016 het boek Autonomous Architecture in Flanders samen.

Architectuur in Nederland vormt het internationale visitekaartje voor de Nederlandse bouwkunst. De redactie zal voor de komende editie de opmerkelijkste projecten selecteren die in het voorbije jaar zijn opgeleverd en de belangrijkste ontwikkelingen en trends beschrijven die de productie en vormgeving van de Nederlandse architectuur beïnvloeden.