Expositie Etnomanie opent 20-5-217

Tentoonstelling ETNOMANIE 20 mei – 27 augustus 2017

Opening: 19 mei  18H

Locatie: Nederlands Fotomuseum Wilhelminakade 332, NL 3072 AR Rotterdam


>Vernieuwende blik op volkenkundige collectie
>Tribal style bible voor modeontwerpers, stylisten en fashionistas
>Tentoonstelling Nederlands Fotomuseum, Rotterdam, 20 mei – 4 september 2017

Honderd etno-historische foto’s uit de Wereldcollectie van het Nederlands Fotomuseum zijn door de Rotterdamse styliste Elly Uyttenbroek geselecteerd en in samenwerking met ontwerper Mary Pelders Vos digitaal gestileerd. Met de bewerkte etno-historische foto’s maakt Uyttenbroek ons bewust van het feit dat kleding en stijl uit andere tijden en culturen een blijvende inspiratiebron kunnen zijn.

Ik kijk naar de mensen op deze foto’s op dezelfde manier als naar de mensen in het hedendaagse straatbeeld en maak kleine stijlprofielen.’ – Ellie Uyttenbroek

Etnomanie is een tribal style bible. Modestylist Ellie Uyttenbroek (bekend van Exactitudes) maakte een persoonlijke keuze uit de etnografische fotocollectie van het Nederlands Fotomuseum. Met haar oog voor fashion selecteerde ze honderd geposeerde portretten, van 1850 tot nu, met aandacht voor individuele expressie, silhouet, pose, outfit, styling, lichaamsversiering, accessoires en andere modische details. Het uitgangspunt daarbij was stijl, wat volgens de boeken zoiets is als attitude, aanpak, habitus, houding, modus, manier van doen en smaak. Naast historische informatie over de foto’s plaatst Uyttenbroek haar stilistische observaties, die de kijker bewust maken van de schoonheid en de autonome beeldende kracht van deze uiteenlopende portretten. De etnografische fotocollectie van het Nederlands Fotomuseum, afkomstig uit het Wereldmuseum, is vermaard om haar volkenkundige foto’s uit het Midden-Oosten, Noord-Afrika, Indonesië, Azië en Amerika. In deze ‘wereldcollectie’ staat de mens, van 1850 tot nu, in al zijn verschijningsvormen centraal.

ETNOMANIE. Een kakofonie van cultuur en stijl.
Elly Uyttenbroek 
€ 19,95 | paperback | 176 pag. |rijk geïllustreerd | 19 mei 2017 |design: Mary Pelders Vos
ISBN 978-94-6208-363-9 |  

  • downloads: Expositie Etnomanie opent 20-5-217