De najaarscatalogus 2017 is uit!

Met trots presenteren wij onze nieuwe catalogus. Een introductie door Eelco van Welie, directeur nai010 uitgevers.

‘God schiep de wereld, maar de Nederlanders schiepen Nederland’, zo is wel beweerd. Nederland, bij uitstek een ontworpen land, is ook een land van ontwerpers. Die wederzijdse beïnvloeding is misschien wel een van de meest bepalende aspecten van de Nederlandse ruimtelijke ontwerpcultuur. Hoe is dat mogelijk? Aan de verwondering hierover ontsprongen maar liefst drie publicaties die prominent in deze najaarsaanbieding figureren. In Bicycle Landscape doorkruist fotograaf Yorit Kluitman alle Nederlandse gemeenten op de meest Hollandse manier mogelijk, namelijk op de fiets, en vanaf het zadel het landschap vast te leggen dat hij zag, tussen de steden en gebouwen, zonder de mensen. 

Een andere fotograaf, Luuk Kramer, portretteerde in Waterwerken in Nederland. Traditie en innovatie het Nederlandse waterstelsel door de daarvoor zo kenmerkende ingenieurswerken vast te leggen in monumentale beelden waarin opnieuw het landschap prominent figureert. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu, ten slotte, nam het initiatief tot de publicatie Voorbij de dijken, die onderzoekt hoe datzelfde watersysteem in de komende decennia weer op de schop moet om onze kwetsbare delta bestand te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering. Nederland ligt opnieuw op de tekentafel.
nai010 is een uitgeverij waarin verwondering, nieuwsgierigheid en verbeelding centraal staan. De verbeelders, van de eerste Nederlandse schilder Johan Maelwael tot Matthijs Maris, van Adriaen de Vries tot Peggy Guggenheim, komen aan bod in publicaties bij prominente tentoonstellingen van onze partner het Rijksmuseum. Nieuwsgierigheid en verwondering liggen aan de basis van alle publicaties die in deze najaarsaanbieding worden gepresenteerd. Nieuwsgierig naar het resultaat? Lees verder en verwonder u.

Eelco van Welie
Directeur

  • downloads: De najaarscatalogus 2017 is uit!