Boekpresentatie Realisme in Nederland en haar kritische ontvangst

Vrijdag 27 mei, inloop vanaf 13.30.
Locatie: Evenementenzaal, Museum MORE
Hoofdstraat 28
7213 CW Gorssel

nai010 uitgevers en Museum MORE nodigen u van harte uit voor een speciale middag over de ontvangst van het realisme in de jaren twintig en dertig in Nederland op vrijdag 27 mei 2016 om 14.00 uur in de evenementenzaal van Museum MORE.

Tijdens deze middag zullen twee delen uit de reeks Kunstkritiek in Nederland 1885-2015 worden gepresenteerd:

• Jan de Vries en Marijke de Groot, Van sintels vuurwerk maken. Kunstkritiek en moderne kunst 1905-1925
• Mieke Rijnders, Realisme in Nederland. Critici kiezen positie 1925-1945

Precies een jaar geleden opende in Gorssel het Museum voor Modern Realisme, MORE. Het toont onder meer werk van toonaangevende realistische kunstenaars als Dick Ket, Pyke Koch, Charley Toorop en Carel Willink. Omstreeks 1925 begroetten kunstcritici en het Nederlandse publiek dit nieuwe realisme in de schilderkunst als een welkome koerswijziging na het internationale modernisme dat jarenlang in het teken had gestaan van een verregaande experimenteerdrift.

Programma
• Welkom door Ype Koopmans, artistiek directeur van Museum MORE.
• Peter de Ruiter, initiatiefnemer en hoofdredacteur van de reeks Kunstkritiek in Nederland 1885-2015 geeft een toelichting op de serie.
• Jan de Vries, ‘Een nieuwe realiteit: modernisme, abstractie en realisme’. De Vries bespreekt hoe het modernisme in de schilderkunst aan het begin van de twintigste eeuw een opstap was voor een nieuwe weergave van de werkelijkheid en hoe de critici dit proces interpreteerden en beoordeelden.
• Mieke Rijnders, ‘De terugkeer van het realisme in het brandpunt van de artistieke actualiteit in Nederland’. Rijnders laat zien welke rol Nederlandse kunstcritici speelden in de doorbraak van het nieuwe realisme en bij het aanwijzen van boegbeelden als Pyke Koch en Carel Willink. Hoe definieerden zij de artistieke betekenis van deze tendens tijdens het interbellum en in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog?
• Overhandiging eerste exemplaar.
• Afsluiting met een drankje.

Datum: vrijdag 27 mei, inloop vanaf 13.30.
Locatie: Evenementenzaal, Museum MORE, Hoofdstraat 28, 7213 CW Gorssel.

Toegang: Voor dit evenement is de entree gratis, graag even melden bij de receptie.

Reserveren: Het aantal plaatsen is beperkt. Wij verzoeken u vriendelijk u z.s.m. aan te melden per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met uw volledige naam, telefoonnummer en vermelding van ’27 mei’.

Tip: Combineer de lezing met een bezoek aan het museum, de vaste collectie bevat meer dan 100 werken van Nederlandse realisten van de afgelopen 100 jaar. Toegang: entree museum MORE of ICOM-pas.